Korrekt Jogsi | A vezetés
285
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-285,page-parent,page-child,parent-pageid-198,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive

A vezetés

Gyakorlati vezetés

 

Oktatóválasztás !

Az oktató választás nagyon fontos dolog a tanulás során, hiszen az oktató alapozza meg a közelekedéssel, és a gépkocsival kapcsolatos viszonyunkat.
Egy oktató “jó” vagy “rossz” irányba is befolyásolhatja a rá bízott tanulót.
Az autósiskolák többsége jól képzett, a kor igényeinek és a tanulók elvárásainak maximálisan megfelelő gyakorlati oktatókat alkalmaznak. A szakmai felkészültség mellett nem kevés szerepe van az emberekkel való bánásmódnak, hiszen a sikeres gyakorlati vizsga végéig összezárva leszünk az oktatónkkal, s így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen légkörben telik el ez az idő.
Majdnem mindenki azt szeretné, hogy türelmes legyen az oktatója, de hát ezzel a tulajdonsággal minden oktatónak rendelkeznie kell. Egy – két szempont miszerint válaszhatunk, pl. szigorú legyen vagy elnéző, jó humorú vagy inkább komoly stb. Természetesen az oktató “milyenségét” igazából majd az együtt töltött órák alatt fogjuk megtapasztalni, de nagyon sokszor segítenek még a választásban az ismerősök, az előttünk végzettek véleményei, egyszóval az oktató hírneve.

 

Milyen autóval tanuljunk vezetni ?

Sokan arra gondolnak, hogy célszerű lenne olyan típuson tanulni, amilyen épp otthon rendelkezésre áll. Van aki pedig úgy gondolja, hogy egy jobb, népszerűbb autóban kellemesebben fogja érezni magát a tanítási idő alatt. Régi mondás: “A jogosítvány a világ összes autójára érvényes”.  Tehát elmondhatjuk, hogy az oktatóautó típusa kevésbé meghatározó! Ma már előírás, hogy az oktatás csak korszerű személygépkocsival történhet.  Négy és öt ajtós, valamint öt személyes járművekkel lehet oktatást végezni.

 

Mikor szeretnénk gyakorolni?

Az oktatás általában világosban történik, tehát ilyen alapon évszak függő is. Előírás, hogy egy nap maximum 10 órát dolgozhat egy oktató. Egy nap egy tanuló 2 órát vezethet illetve 2 * 2 órát egy óra pihenéssel, ezért egy nap 2 – 5 tanuló számára van mód a vezetési gyakorlásra. Sűrűbben járhatunk vezetni, ha napközben is ráérünk. Esti, délutáni vezetésre ritkábban járhatunk, mert mindenki akkor akar gyakorolni, akkor ér rá. A hétvégi vezetéssel az a gond, hogy jóval kisebb a forgalom a városban, mint amilyen majd lesz a vizsga időpontjában. Sok autósiskola mind az esti, mind a hétvégi vezetés igénye esetén plusz díjat számol fel!

 

Hol szeretnénk gyakorolni és hol szeretnénk találkozni az oktatóval?

Természetesen a házunk előtt! Akadálya nincs, csakhogy érdemesebb minél többet gyakorolni ott, ahol majd a gyakorlati vizsgán vezetni fogunk. A találkozás általában olyan helyen történik, amelyik könnyen megközelíthető tömegközlekedési eszközzel. Ezen kívül a kezdés helyszíne az oktató és a tanuló külön megállapodása is lehet.

 

CSAK EGY JÓ TANÁCS !!

A gondos oktató választás után is adódhat olyan helyzet, hogy nem érezzük magunkat jól az oktató mellett. Ilyenkor bátran és – hozzá tenném – azonnal keressük fel a képzőszerv iskola vezetőjét. Mindegyik autósiskolának biztosítani kell a lehetőséget a tanárcseréhez.

Inkább váltsunk oktatót, mintsem szenvedésnek tűnjön az oktatás egy számunkra rossz körülmények között!

A vezetés gyakorlásra mindig, kipihenten, vezetésre alkalmas állapotban, gyógyszerek, alkohol, drog befolyása nélkül jelenjünk meg! Mindig legyen nálunk a személyi igazolvány, hogy szükség esetén igazolni tudjuk magunkat. A tanórákat, az oktatónak a vezetési kartonon rögzíteni kell. Figyeljünk oda, hogy mit írunk alá, mert aláírás után már nem reklamálhatunk. A megbeszélt találkozási időpontokat és helyszíneket jegyezzük fel. Az iskolák, ha nem jelenünk meg az órákon, vagy ha többet késünk akkor az órát elszámolják a tanuló óráiból!

 

Felkészülés a forgalmi vizsgára

Az oktatásban az a cél, hogy a leendő járművezető a gépjármű biztonságos kezelése mellett a szabályokat betartva illeszkedjen be a forgalomba. Természetesen a fő cél az egész oktatás során, a majdani önálló vezetés. Ennek a célnak az eléréséhez, a mai előírások szerint a jogosítvány megszerzése forgalmi vizsga köteles. A forgalmi vizsgán előre meghatározott, az oktatók által ismert vizsgaútvonalakat kell bejárni. A vizsgaútvonalak alatt csak kezdő és az érkező helyet kell érteni, ezért a gyakorlás alatt sokkal több helyszínt ismerünk meg, mint amennyi a vizsgán lehetséges. Ezáltal tapasztalatot, rutint szerzünk, amit majd a későbbiekben jól tudunk alkalmazni. A “B”-kategóriás képzésben a forgalmi vizsga előtt 29 órát kell minimum vezetni, a 30. órában mehetünk először vizsgázni. A főoktatás óraszámán belül, városi vezetésen kívül 4 órát országúti vezetés formájában kell gyakorolnunk. A kijelölt vizsgaútvonalak között van olyan is, amelyik tartalmaz országúti vezetést is! Ezen felül 2 óra éjszakai vezetés is kötelező. Vannak olyan iskolák, ahol az országúti és az éjszakai vezetésért pótdíjat számolnak fel!

.